full
color
#666666
http://www.exicon.gr/wp-content/themes/newtheme/
http://www.exicon.gr/
#10b9b9
style2
+30 2105135112 - +30 6946123360
Ξανθιππης 61α, Αθήνα

Συχνές ερωτήσεις

Έχετε απορίες; Δείτε τις συχνές ερωτήσεις.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Γιατί να προτιμήσω τη γεωθερμία κι όχι το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο;

Η χρήση του πετρελαίου για θέρμανση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κοστοβόρα δεδομένης της διακύμανσης της τιμής του και της αυξητικής του τάσης σε διεθνείς περιόδους αστάθειας. Επιπλέον, η χρήση του ελλοχεύει κινδύνους, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης των καυστήρων και ρυπαίνει το περιβάλλον.
Το φυσικό αέριο, παρόλο που αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας επηρεάζεται ως προς το κόστος του από την τιμή του πετρελαίου και παρουσιάζει την ίδια αυξητική τάση με αποτέλεσμα να κοστίζει ακριβά.
Η γεωθερμία αντλεί ελάχιστο ρεύμα και αποδίδει από 4 έως 5+ φορές περισσότερο από την ενέργεια που λαμβάνει (ανά κιλοβατώρα), εξοικονομώντας χρήματα έως και 80% και συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση εκπομπών αερίου και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπρόσθετα η ΓΑΘ, αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού που δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη συντήρηση.

Η γεωθερμία εφαρμόζεται μόνο σε νέα κτίρια και σε τι τύπου (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κ.α.);

Η χρήση αντλιών γεωθερμίας απαιτεί ένα χώρο εξωτερικό (όχι ιδιαίτερα μεγάλο) για να τοποθετηθούν οι σωληνώσεις στο υπέδαφος. Ωστόσο, ακόμη και σε μικρούς περιβάλλοντες χώρους υπάρχουν λύση με κάθετη διάταξη των σωλήνων.
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι πιο εύκολη σε νέα κτίρια, χωρίς όμως να είναι ανέφικτο να τοποθετηθεί ΓΑΘ σε παλιά κτίσματα, στα πλαίσια μία συνολικότερης ανακαίνισης.
Εκτός από τον εξωτερικό χώρο θα πρέπει να προβλεφθεί ένα εσωτερικός χώρος για την εγκατάσταση των κεντρικών μονάδων, ανάλογος με το χώρο ενός λεβητοστάσιου (οι ανάγκες του χώρου ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης – θέρμανσης του κτιρίου).
Ιδανικοί χώροι για γεωθερμία είναι μονοκατοικίες, κτίρια γραφείων, βιομηχανικοί χώροι, δημόσιοι χώροι, κ.λπ.
Για διαμερίσματα που θέλουν να αυτονομηθούν με το σύστημα αντλιών θερμότητας, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί σε κάποιο μπαλκόνι μία μικρή κεντρική μονάδα και στο εσωτερικό να επιλεγεί το πιο βολικό σύστημα θέρμανσης;

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συμβατικά καλοριφέρ στη γεωθερμία;

Είναι πιθανό να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συμβατικά σώματα καλοριφέρ και στις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Ωστόσο έχει υπολογιστεί πως η χρήση ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή FAN coil αποδίδει πολύ καλύτερα.

Μπορώ να έχω και ζεστό νερό με αντλίες θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας αέρα – νερού και οι γεωθερμικές προσφέρουν θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης, όλο το 24ωρο. Στην περίπτωση που το σπίτι θερμαίνεται μέσω συμβατικών καλοριφέρ, για το ζεστό νερό θα χρειαστεί να εγκατασταθεί επιπλέον ένα Boiler και ένα μηχάνημα αποθήκευσης ζεστού νερού, ενώ αν έχει επιλεγεί FAN coil ή ενδοδαπέδιο σύστημα θα χρειαστεί μόνο boiler.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η εγκατάσταση της ΓΑΘ;

Οι εργασίες για τη γεωθερμική εγκατάσταση ξεκινούν αμέσως μετά την έκδοση σχετικής άδειας. Ένας ασφαλής χρόνος παράδοσης του έργου γεωθερμίας ορίζεται στους 2 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Ποιο είναι το κόστος των Α/Θ αέρα – νερού και ποιο των γεωθερμικών;

Σε γενικές γραμμές το κόστος εγκατάστασης αντλίας θερμότητας (Α/Θ) αέρα – νερού κυμαίνεται από €5.000 έως 9.000 για ένα σπίτι 100 με 120 τ.μ.. Οι γεωθερμικές αντλίες χρειάζονται μεγαλύτερη επένδυση και το τελικό κόστος είναι αποτέλεσμα του συστήματος που επιλέγεται (κλειστό, ανοικτό, οριζόντιο ή κάθετο) και των τετραγωνικών του κτιρίου που προορίζεται να καλύψει θερμικά.

Χρειάζομαι επιπλέον σύστημα θέρμανσης ή ψύξης για να καλύψω τις ανάγκες μου ή επαρκεί το σύστημα αντλιών θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας, αέρα – νερού ή γεωθερμικές, λειτουργούν αυτόνομα με επάρκεια αποδίδοντας εξαιρετικά καλά με αξιοσημείωτα μειωμένο κόστος. Στην περίπτωση μάλιστα που έχει επιλεγεί ενδοδαπέδια θέρμανση ή FAN coils, δε χρειάζονται επιπρόσθετα μέσα ψύξης, θέρμανσης ή ζεστού νερού χρήσης για την επίτευξη ιδανικής θερμοκρασίας και άνεσης.

Η θέρμανση με FAN coils έχει θόρυβο;

Η λειτουργία του συστήματος είναι απολύτως αθόρυβη και στη θέρμανση και στην ψύξη, ενώ είναι επιπλέον απολύτως ασφαλής και αδιάλειπτη.

Μπορώ να συνδυάσω τη γεωθερμία με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν τα πιο ευέλικτα σχήματα θέρμανσης – ψύξης με ποικίλους συνδυασμούς ως προς την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους. Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλιακά συστήματα, μπορούν να συνυπάρξουν και με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο, να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια, να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης και δροσισμού και με σώματα FAN coils για θέρμανση και ψύξη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

seta
paged
φόρτωση...
magnifier
#5c5c5c
on
loading
on